Archive for the ‘Public Building’ Category

Capita Symonds, Gatwick North Terminal Extension

February 22, 2012

As the Olympics draw closer, Britain moves one step nearer to delivering participants and spectators there on time. Capita Symonds have recently completed the complex extension of Gatwick’s North Terminal, the busiest single runway airport in the world. The upgrade involves a new state of the art passenger and transport interchange, Departures and Arrivals concourse extension and new multi storey car park. The extension costing £150+m, will increase the passenger capacity by 10 million.

Hundven-Clements Photography have been onsite to document this monumental structure in the depths of winter. The weather was not our side during the day so the interior was where we begun, later on in the day we were blessed with 20 mins of colour as the sun set. With a multi layered approach to design by Capita, a swift transition between shuttle transport and the departure halls has been created. The dramatic roof generates a pleasant feeling of openness allowing natural light to illuminate the platforms during the daytime.

Photographing operational public structures on this scale comes with an array of logistical and photographic challenges. The first being access, understandably Gatwick has high security regulations in place, so an interview to obtain a permit to photograph was essential. Once onsite we found the general public to be surprisingly accommodating with appearing in photos, I guess the prospect of two weeks in Mauritus away from a British winter helped! Let us know what you think of the new development.

 

 

London Metropolitan University Renovations

April 21, 2011

Cartwright Pickard Architects have taken a complex structure in the form of London’s famous Metropolitan University and converted it in to a pure colour experience. The buildings from the 70’s were exhibiting such worn and depressing institutional designs that students have even left because of it. During my documentation of the recently opened renovation one of the lecturers explained that international students specifically from the US were so shocked by the pre-renervation conditions (akin to a mental institute) that they have been known to leave.

Now Peter Cartwright and James Pickard have delivered a stimulating renovation that plays upon the existing architectural features whilst maintaining a very tight expenditure programme.The dramatic use of primary colours and cost effective, textured surfaces has delivered a new energy avoiding the costly expenses of rebuilding.

As government budgets bite hard in the education sector, I think we will be seeing a lot more renovations in the future, let’s hope they’re all as inspiring as this one.

Structural Divinity Slideshow

January 2, 2011

The symbolic design of contrasting religious architectural buildings across Southern Africa provides a fascinating insight into the colonial ideologies of Europe and the subsequent environments that remain.

This slideshow requires JavaScript.

Vågen Videregående Skole, Sandnes, Stavanger, Norway

December 20, 2010

The Vågen Skole has just been completed as the first excited students begin to arrive. Justifiably very proud of the latest creation by Link Arkitektur AS. The college is situated in the fjords of Sandnes, surrounded by the industrial elements of the town, every inch of space was utilised to mazimise the capacity. The buildings plan ends only centermeters from the council boundaries.

 

A large structure for such a small town is cleverly intergrated by the delicate choice of materials. The sand coloured cladding reflects the nordic light beautifully, creating a positive energy in an otherwise drab part of town. It feels like Sandnes is on the right track to architectural revival.

 

Nordahl Grieg Videregående Skole, Bergen, Norway

December 20, 2010

This is the latest college addition to Bergen community on the West coast of Norway. The college is designed by Link Arkitektur AS, they are among the leading architect offices in Scandinavia. The offices have a staff of approximately 240 professionals.

The building exhibits a range of fascinating design elements that combine to deliver a stimulating environment for the teenagers to develop in. The exterior is a combination of pre treated lead and glass facades. As you progress into the central atrium you are immediately made aware of the scale of the building. Split over three floors the clever intergration of passage ways and classroom layouts leads to a very open feel.

The classroom walls are made of clear and tinted glass, which looks fantastic, how the teachers control the visual exchange between students in different classrooms, I’m unsure. I know this would certainly be a challenge in London, but perhaps the Norwegian students are a little better behaved!

50 Years of London Architecture

June 24, 2010

An entertaining evening appeared to be had by all, as the champagne flowed freely and a fine selection of London’s best architectural projects from the last 50yrs graced the walls of Pall Mall Gallery. The guest speaker, Peter Murray, (founding member of Blueprint Magazine and Exhibitions Director of New London Architecture (NLA), Founder/Director of the London Festival of Architecture) delivered a stimulating analysis of recent and past architectural achievements of London.

My image of Clink Street renovation, shot for Edward Cullinan Architects was included in the show. This was a pleasant reward, as I nearly incurred frost bite shooting the building during early March on a bitter windy day by the Thames River. It was one of those shoots where you turn up and wonder how on earth you are going to create an image of value. The project in itself was composed of some fascinating features. Located next to the ruins of the 12th Century Winchester Palace, where James I of Scotland was wed to Joan Beaufort (niece of the then bishop, Cardinal Henry Beaufort) in 1424. The site and adjoining redevelopment are unusual combinations, but it was the light or lack of it on the North West facing facade that created a challenge. I arrived mid afternoon, hoping that just before the sun disappeared over London town I’d be privy to a golden shaft caressing the brickwork. Unfortunately this never materialised, so I waited patiently (loosing feeling in my fingers) as dusk drew in and the building came alive.

The show runs from the 19th of June and continues until the 27th of June, with the gallery open every day from 10am to 5pm. It is completely free to enter so head over check out this evolving city of ours.

Moses Mabhida Stadium

June 23, 2010

This elegantly proportioned stadium bathed in the glorious african winter sunlight of Durban. Whilst shooting the new Moses Mabhida Station on commission for Ove Arup & Partners Ltd I couldn’t resist adding an extra day to the trip to obtain a few images of Durban’s new stadium.

I had a lot of fun driving around durban hunting for high buildings to obtain a different view of the stadium in situ.

The first official football match was played back in November 2009, it has now been fully embraced by the 2010 World Cup supporters and players.

The architects and designers on this project were Theunissen Jankowitz Durban, Ambro-Afrique Consultants, Osmond Lange Architects & Planners, NSM Designs and Mthulisi Msimang who together formed the Joint Venture Architectural Team called ‘Ibhola Lethu Consortium’.

Bergen Cinema / Kino KP1 Feature 1.

January 7, 2010

This is a recent press feature published in the international magazine Mondo Arc. A selection of my images shot for Fuggibaggi Design have been used.

Santuario Della Madonna Delle Lacrime, Syracusa, Sicilia.

September 28, 2009

Syracuse’s most recent architectural landmark, Sanctuary of Our Lady of the Tears was designed based on the shape of a tear. Officially opened in 1994 it reaches the grand height of 102m. I can’t say I was enamoured with the external structure but the internal experience is extremely profound.

On 29 August 1953, a small plaster image of the Virgin Mary in the house of Angelo Iannuso and Antonina Giusto suddenly began to shed tears. The following days, on 30 and 31 August and on 1 September, tears were seen again on the Virgin’s face. The cavernous space was designed to house the image which reportedly bestowed 300+ miraculous cures over a few months after the tears. Sitting in the space listening to the nuns pray in harmony as the sounds echo up in to the heavens you can forgive the architects Michel Andrault and Pierre Parat for it’s external facade.

As construction begun on the church, an extensive network of houses and streets from the Roman and Greek periods were discovered. Elements of these and another sanctuary to the goddess Demeter and Kore (5th-4th century BC) remain in the crypt.

santuario_della_madonna_delle_lacrime_daniel_clements_photography01

santuario_della_madonna_delle_lacrime_daniel_clements_photography02

santuario_della_madonna_delle_lacrime_daniel_clements_photography03

santuario_della_madonna_delle_lacrime_daniel_clements_photography04

Kengo Kuma’s Oribe Tea Pavilion, Syracuse, Sicily.

September 28, 2009

I stumbled upon this sensitive piece of Japanese design whilst sheltering from the rain in Syracuse, Sicily. Nested in a courtyard at the centre of Ortygia it contrasts dramatically with the baroque surroundings. Originally created by Kengo Kuma in the Mino ceramics Park in Tajimi, Japan in honour of the ceramics artist and master of the tea ceremony, Furuta Oribe (1544-1615).

“The Oribe tea pavilion is one of the most poetic and significant works of Kengo Kuma and demonstrates his special approach to architecture. The pavilion emphasizes the aesthetic yet functional properties of polycarbonate in a special way and shows that multi wall sheets can be used in a radically new manner. Here they have been used by Kengo Kuma to create a space for contemplation in harmony with Zen aesthetics. The intention of this famous architect was to establish a relationship between material and light, creating a feeling of intimacy and seclusion in contrast to the transparency of the shell”.

The Oribe tea pavilion is one of the most poetic and significant works of Kengo Kuma and demonstrates his special approach to architecture.
The pavilion emphasizes the aesthetic yet functional properties of polycarbonate in a special way and shows that multi wall sheets can be used in a radically new manner. Here they have been used by Kengo Kuma to create a space for contemplation in harmony with Zen aesthetics. The intention of this famous architect was to establish a relationship between material and light, creating a feeling of intimacy and seclusion in contrast to the transparency of the shell

kengo_kuma_oribe_daniel_clements_photography02
kengo_kuma_oribe_daniel_clements_photography03
kengo_kuma_oribe_daniel_clements_photography04
kengo_kuma_oribe_daniel_clements_photography05
kengo_kuma_oribe_daniel_clements_photography06


%d bloggers like this: